Rytminen voimistelu
Lajiesittely
Rytminen voimistelu on kansainvälisen voimisteluliiton (FIG) virallinen kilpaurheilulaji, joka tuli Suomeen Neuvostoliitosta. Se kehittyi ensin naisvoimistelusta moderniksi voimisteluksi ja siitä rytmiseksi kilpavoimisteluksi. Rytminen voimistelu on urheilumuoto, jossa musiikki, voimistelijan liike ja väline muodostavat harmonisen kokonaisuuden. Rytmisessä voimistelussa kilpaillaan sekä yksilö- että joukkuekilpailussa.
Lajisuoritus muodostuu musiikin mukaan tehdystä liikesarjasta, jossa käytetään välineenä joko narua, vannetta, palloa, keiloja tai nauhaa. Rytmisessä voimistelussa suoritus perustuu monipuolisten vartalon perusliikkeiden hallintaan. Hyppyihin, piruetteihin, tasapainoihin, taivutuksiin ja muihin vartalon liikkeisiin on vielä yhdistettävä välineiden taiturimainen käsittely.
Kilpailujärjestelmä
Rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmä uudistuu syksyllä 2022. Uudessa kilpailujärjestelmässä kilpaillaan vain ikäsarjoissa, joko A-, B- tai C-sarjassa. Kilpailussa noudatetaan kansainvälisen voimisteluliiton (FIG) rytmisen voimistelun sääntöjä. A-sarjassa voimistelevat ne, jotka tähtäävät kansallisen ja kansainvälisen tason kärkeen. B- ja C-sarjoissa puolestaan voivat kilpailla ne voimistelijat, jotka esimerkiksi ovat harjoitelleet lajin parissa vasta vähän aikaa tai ne, jotka haluavat vain harrastaa omaksi ilokseen pari kertaa viikossa. C-sarjassa on myös helpotettu sääntövaatimuksia.
Seurat voivat lisäksi järjestää omia kansallisia ja kansainvälisiä kilpailuja, joissa kilpaillaan ikäluokittain. Lasten ja nuorten sarjoissa on helpotetut sääntövaatimukset. SM-kilpailut käydään naisten ja nuorten sarjoissa, joukkue- ja yksilökilpailuina. SM- kilpailuissa noudatetaan kansainvälisen voimisteluliiton (FIG) ikärajoja.